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7 November 2023 

 

The CEO 

Namibia Private Practitioners Forum 

Windhoek 

Namibia 

 

Dear Dr Coetzee 

 

LEGAL OPINION  

 

“BIPA REGISTRATION NUMBER” NOT REQUIRED FROM SOLE 

PROPRIETORS 

 

We refer to your request for a legal opinion on whether a healthcare provider, trading as sole 

proprietor (the “business”) is by law required to register with the Business and Intellectual 

Property Authority (“BIPA”) to be able to obtain the required certificates and licenses to 

practice, including certificates to be obtained from the Ministry of Healthcare and Social 

Services (MoHSS). The opinion is specifically necessitated after MoHSS refused to provide 

sole proprietors with practice certificates for they do not (and cannot) produce BIPA 

registration numbers.   

  

Background 

 

The business of a sole proprietor is not registered as a separate legal entity, such as a company 

or close corporation. Rather, it lawfully operates as a sole proprietorship. The opinion 

expressed herein is applicable to all healthcare providers practicing as sole proprietors.  

 

Many public entities include in their procurement, licensing, certificate application and other 

documents a field “BIPA Registration Number” (or similar) to be completed, despite the fact 
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that sole proprietors are fully entitled to practice as such. In the past this did not prove to be an 

obstacle for sole proprietors, as they applied to BIPA1 for the reservation of a defensive name 

and was then provided with a reference number for such name reservation. This number was 

seemingly accepted by all public entities as a “BIPA Registration Number”.  

 

Confusion  

 

The number provided by BIPA in respect of name reservations never constituted a BIPA 

Registration Number as envisaged by the procurement documents of public entities. Such 

number never referred to the registration of an entity such as a company or a close corporation 

and could thus never serve as proof that an entity was registered and operated as a company or 

a close corporation.  

The number was merely a reference number to indicate that a specific business name was 

reserved as a defensive name at BIPA, and that no other entity may, for the period the name is 

reserved (i.e. two years), register an entity with BIPA by a name that is the same or similar to 

the one reserved.  

The reservation of a defensive name is provided for, and BIPA thus acted in terms of section 

49 of the Companies Act (Act 28 of 2004). The relevant parts of section 49 states [own 

emphasis throughout]: 

 

“Registration of shortened form of name or defensive name 

 (1) The memorandum of any company to be incorporated may contain one 

shortened form of the company's name, and any company may, on the prescribed form 

and on payment of the prescribed fee, apply to the Registrar for the registration of 

that shortened form of its name, if the shortened form of the name is not undesirable. 

 (2) Any person may on application on the prescribed form and on payment of the 

prescribed fee apply to the Registrar- 

 (a) to register any name as a defensive name; or 

 (b) to renew the registration of a name as a defensive name, 

 
1 Any reference to BIPA may also refer to the Registrar of Companies, who is also the CEO of BIPA, and the 
executive functionary under the laws discussed herein.   
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which the Registrar reasonably believes is not undesirable and in respect of which 

that person has furnished proof, to the satisfaction of the Registrar, that he or she has 

a direct and material interest. 

 (3) … 

 (4) If the Registrar grants any application referred to in subsection (2), he or she 

must register the name in question as a defensive name for a period not exceeding two 

years or renew the registration of the name in question as a defensive name for a 

period not exceeding two years, as the case may be. 

 (5) The Registrar must register a shortened form of the name of the company 

concerned or a defensive name, and where a registration is effected pursuant to an 

application under subsection (1) or (2), the Registrar must give notice of the 

registration in the Gazette.” 

 

From the above it is evident that the reservation, and subsequent registration at BIPA 

(from which a BIPA reference number follows) of a defensive name, is only possible, and 

should only be considered in respect of a company to be registered in future. Put 

differently, in order for BIPA to consider an application for or renewal (after every two 

years) of the reservation of a name, BIPA must be satisfied that the intension of such 

applicant is to reserve the name while reasonable steps are being taken to register a 

company under the Companies Act. 

 

Therefore, any entity that does not intend to register as a company in future does not 

qualify for a reserved name under section 49 of the Companies Act. Similarly, a sole 

proprietor that has no intention of registering as a company, cannot qualify to register a 

reserved name, and therefore cannot obtain the BIPA reference number normally issued 

for a reserved name.  

 

Past practices were erroneous  

 

For many decades in the past BIPA, and its predecessor, the Registrar of Companies under 

the Ministry of Trade, continued to accept and approve applications by sole proprietors 

for name reservations. These reservations were automatically renewed (upon application) 

every two years, despite the fact that such sole proprietors never had the intention of 
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registering companies in future. As such, the applications were erroneously (i.e. ultra 

vires) approved, for they did not comply with the prescriptions of the Companies Act.  

 

Similarly, the procurement and licensing officers at public entities grew accustomed to 

requiring a BIPA registration number and accepting a name reservation number provided 

by sole proprietors. As stated before, this reservation number is not a registration number 

of a separate legal entity such as company or close corporation.   

 

We understand that it was never the intention of public entities to exclude sole proprietors 

from the procurement or licensing process. Sole proprietors also freely competed in the 

procurement process, for as long as they could provide a “BIPA number”, i.e. the name 

reservation reference. The procurement and licensing officers seemingly never understood 

the difference between a BIPA number that indicates the registration of a company or 

close corporation, and a BIPA number that is merely a reference to a defensive name.  

 

Current situation 

 

BIPA recently informed the public that it cannot continue to consider applications for, or 

renewals of reservations of name from persons who do not intend to register a company 

under the Companies Act. BIPA did not change the law. It only informed the public of the 

correct legal position, and that the past practice was not in line with the prescriptions of 

the law and can thus not be continued in future.  

 

One would not have envisaged any major implications in BIPA merely stating the correct 

legal position, but the implications were in fact dire and far-reaching.  

 

There is no legal requirement for sole proprietors (or partnerships) to register with BIPA. 

BIPA registration is required only by specific statutes governing separate legal entities 

such as companies and close corporations. Put differently, even if a sole proprietor (or 

partnership) wanted to, it cannot register the business as a sole proprietor (or partnership) 

with BIPA. Now that the sole proprietor also cannot get a name reservation reference 

number from BIPA anymore, he has no number to provide where the public entity 

procurement and licensing documents require in a field to be completed a “BIPA 
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Registration Number”. It has now come to light that applications by sole proprietor 

healthcare providers / facilities for practice certificates are rejected being rejected by 

MoHSS solely for this reason, the inability to provide a “BIPA number”. This is 

disastrously detrimental for all sole proprietors (and partnerships) who are now unlawfully 

refused to practice their profession.  

 

Sadly, this prejudice does not stem from any rationality, from any change in laws, or from 

any change in licensing requirements, but simply a misguided understanding of the 

applicable laws. It is simply unlawful to require (and force) a sole proprietor to register a 

company or a close corporation to be able to practice their profession.   

 

It stems solely from a lack of understanding by licensing officers as explained above, 

coupled with a practice employed by procurement offices for many years, and an inability 

to understand that it was always irrational to ask a BIPA number from sole proprietors. It 

was always irrational to accept a name reservation number in lieu of a business registration 

number.  

 

Some time ago we requested BIPA to educate the procurement and licensing officers in 

public entities on the above. We were informed that BIPA did undertake an extensive 

education exercise, but that it cannot do more if the procurement and licensing officers 

simply refuse to understand. The problem thus persists (at least within some public 

entities) and sole proprietors are still being prejudiced; completely irrationally so. 

 

Conclusion 

 

From the above explanations we therefore advise that: 

 

1. Sole proprietors cannot register at BIPA as sole proprietors. 

2. Sole proprietors cannot obtain a name reservation if they have no intention to register 

a company.  

3. Sole proprietors can therefore not provide a “BIPA Registration Number” as still 

required by some public entities.  



6 
 

 

4. To refuse sole proprietors licenses and certificates solely on the basis of a requirement 

which sole proprietors cannot possibly meet, is irrational, misguided, discriminatory, 

and severely detrimental to Namibia’s business and economic environment.  

5. There is no logical or lawful requirement for any sole proprietor (or partnership for 

that matter) to be registered as either a company or a close corporation to qualify for 

participation in public procurement or obtain the required licenses and certificates to 

be able to practice their profession.  

6. I advise sole proprietors (and partnerships) not to change their businesses to separate 

legal entities, against their will, simply to obtain a BIPA Registration Number to be 

able to obtain licenses and certificates. The problem stems from a lack of 

understanding by some procurement and licensing officers, not from the legal status 

of their businesses.  

7. To change a sole proprietorship or partnership to a company or close corporation holds 

substantial compliance, cost, tax and other implications. This should therefore not be 

done on an irrational basis, and in this case, simply for reason of licensing officers not 

understanding the basic laws that govern all businesses in Namibia.  

   

We advise accordingly.   

 

Yours faithfully, 

 

EBEN DE KLERK   


